Opis
Olej z rokitnika syberyjskiego, zawiera on wiele substancji prozdrowotnych:
- flawonoidy
- garbniki
- związki fenolowe
- A, C, E, K, B1, B2, B6
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- krzem, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas lipokenowy)
- zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7
Wartość energetyczna | 3768 kJ/900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
32 g 43g 25 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Według ogólnodostępnych informacji olej z rokitnika syberyjskiego może wykazywać następujące właściwości:
- pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
- pomaga w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka
- posiada właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi
- spożywanie oleju korzystnie sprzyja profilaktyce choroby niedokrwiennej serca
- posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne: pomaga w leczeniu aft, zapaleniu spojówek
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy i stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego
- działa regeneracyjnie np. w oparzeniach, odmrożeniach, bliznach
- zapobiega miażdżycy
- wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt
- zmniejsza zmarszczki
- zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu się końcówek
W kosmetyce polecany jest:
- do cery łuszczącej się, zniszczonej, suchej, podrażnionej
- do cery dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, a także poprawia koloryt skóry
- przy wypadaniu włosów
- przeciwłupieżowo oraz w poprawienia stanu włosów – dodając im połysku
- jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, dodaje się go do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV
- w leczeniu blizn potrądzikowych i pourazowych – można stosować bezpośrednio na skórę
W kuchni:
- jako dodatek do sałatek i surówek
- do pieczywa
- do warzyw i owoców
- do świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
- do past np. kanapkowych
- do pesto
Oleju z rokitnika nie powinny spożywać osoby cierpiące na stany zapalne trzustki, wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego.
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.
Pojemność: 250 ml
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Chronić przed promieniami słonecznymi, chronić przed dziećmi. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Nie przekraczać daty minimalnej trwałości umieszczonej na opakowaniu.
Olej może zawierać naturalny osad.