Opis
Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem. Zawiera ok 80% Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% są to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Olej z dyni jest olejem lekkostrawnym z powodu specyficznego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają się w nim również inne substancje odżywcze tj. witaminy: E, B1, B2, B6, duża ilość witaminy: A, C i D, cynk, potas i selen, oraz fitosterole.
Wartość energetyczna | 3367 kJ/819 kcal |
Tłuszcz | 91 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
17 g 33 g 41 g |
Węglowodany | 0 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Według ogólnodostępnych informacji olej z pestek dyni może wykazywać następujące właściwości:
- wspomagać układ odpornościowy
- zmniejszać stany lękowe i bezsenność
- poprawiać pamięć i koncentrację
- przerost gruczołu krokowego i powiększona prostata
- może zatrzymać, a nawet zawrócić nadmierne wypadanie włosów u mężczyzn
- wykazywać działanie przeciw-nadciśnieniowe i ochronne; normalizować ciśnienie u kobiet po menopauzie
- zmniejszać ryzyko miażdżycy
- zapobiegać stłuszczeniu narządów wewnętrznych: serca, wątroby i nerek
- korzystnie wpływać na wzrok
- wpływać na cały układ moczowy
- bardzo dobrze sprawdzać się w chorobach pasożytniczych
- przynosić ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
- pomagać w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci
- zmniejszać objawy depresji
- chronić kości przed osteoporozą
W kosmetyce polecany jest:
- na rany i podrażnienia
- dla każdego rodzaju cery, a w szczególności: wrażliwej, suchej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej
- spłyca zmarszczki
- nawilża i uelastycznia skórę
- ułatwia walkę z wypryskami
- pomaga walczyć z rozstępami
- jako odżywka do włosów nadaj im blask i pielęgnuje końcówki
- ze względu na kolor może lekko zabarwić skórę, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z innym, jasnym olejem.
W kuchni:
Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej charakterystycznych naturalnych tłuszczy. Na tle wielu innych olejów roślinnych wyróżnia się smakiem, konsystencją i kolorem.
Cechą, która zdecydowanie nadaje mu charakteru jest jego posmak – przypominający smak orzechów. Dzięki temu, olej z pestek dyni doskonale będzie pasował do:
- dań wytrawnych, jak i do dań słodkich.
- sosu sałatkowego
- jako sos do lodów śmietankowych
- jako polewa do kaszy gryczanej, ryżu, kuskus, ziemniaków
- bardzo dobrze komponuje się z białym serem, jajami i wszelkiego rodzaju roślinnymi pastami tj. hummus, tahini, pasta ze słonecznika, pasta z fasoli
- jako dodatek do chleba
- Należy pamiętać żeby spożywać olej z pestek dyni wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.
Pojemność: 250 ml
Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Chronić przed promieniami słonecznymi, chronić przed dziećmi. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Nie przekraczać daty minimalnej trwałości umieszczonej na opakowaniu.
Olej może zawierać naturalny osad.